dilluns, 2 de març del 2015

INTRODUCCIÓ

"Puig Antich, 40 anys de memòria", "Busquen justícia a Argentina", "40 anys de la seva execució", "Salvador Puig Antich, cas obert", "Causa oberta", "Quan Franco matava a garrot", "El calvari de Salvador Puig Antich", "El cas Puig Antich", "Una abolició tardana", "L’últim garrot", "El MIL i Puig Antich", "Compte enrere", "Salvador"...

Títols d’articles, llibres o fins i tot una pel·lícula, d’avui i d’ahir, d’esquerres i de dretes, que narren la controvertida història d’una mateixa persona, l'últim activista mort a garrot vil pel franquisme, en Salvador Puig Antich. Però, qui va ser en Puig Antich? Què en sabem d’ell i la seva ideologia? On va militar? Amb quina intenció es trasllada la vida del jove a la gran pantalla? El film plasma bé al jove? I la seva ideologia? I el grup on militava?

Són moltes preguntes al voltant de la mateixa figura i moltes les respostes que al llarg de 40 anys s’han anat succeint a través de premsa; llibres; algun que altre documental; i finalment el film Salvador, entorn al qual girarà el meu treball. Aquest llargmetratge va ser dirigit pel Manuel Huerga, produït per Mediapro i està basat en el llibre Compte enrere.

Així doncs, durant el treball faré un estudi de la situació sociopolítica espanyola al franquisme i analitzaré l’oposició, posant èmfasi en el MIL, en el seus inicis, en l’entramat del grup, etc. També recercaré sobre la figura de Puig Antich, a través de llibres, revistes o diaris contemporanis i analitzaré les notícies que va haver-hi al voltant del cas. Finalment, la informació obtinguda serà contraposada amb un anàlisi acurat de la pel·lícula i un seguit d’entrevistes a persones rellevants en el tema.

Per aixó, si la història us atrapa com a mi, o si més no, voleu conèixer més sobre un passat no tan llunyà de la història d'aquest país, us insto a acompanyar-me, en un repàs d'un dels casos més polèmics dels útlims anys del franquisme. I junt amb vosaltres descobrir com el cinema comprimeix una història d’anys, al reduït temps d’hores.